Friday, December 16, 2011

SEGMEN | Saya , Blog Pelajar IPTA 2011


assalamualaikum. :)

nampak tak banner atas tu? aku dah lama tak ikut mana2 segmen bagai dalam blog ne. yelaa. aku kira sekarang baru free sikiiit jelaa nak buka blog. kalau online, tak lain tak bukan laa. facebook, morpheus. umm.

ok, straight to the point. aku ambik IJAZAH SARJANA MUDA DENGAN KEPUJIAN SAINS (BIOTEKNOLOGI SUMBER) di UNIMAS. kat sarawak.

haa, nak cerita sedikit. aku dulu memang dah memasang cita2 nak jadi marine biologist. dari form 4 lagi, tapi yelah kan.. kita hanya merancang dan Allah yang tentukan. aku punya result matriks pun seciput jee. tak banyak. aku betul2 tak ada harapan aku rasa nak sambung degree kat mana2 U, tapi alhamdulillah. rezeki Allah masih ada untuk aku. 

aku tak rasa menyesal aku tak dapat kos yang aku nak. tak semua yang kita nak tuu confirm dapat kan? kalau dapat jee, namanya hidup ne takde pancaroba dan diri kita sendiri tak berusaha dalam apa yang kita nak. kita jadi lalai sebab kesenangan depan mata. waktu pertama kali dapat tau aku dapat kos ne, menangis air mata darah je tidak. bukan sebab sedih, tapi sangat gembira. yelaa, keputusan tak banyak sangat nak setanding kawan2 lain tapi aku masih dapat ambik degree dalam bidang sains juga walaupun bukan marine biology. alhamdulillah :)

nak nasihat? kat U ne, takde yang senang. memanglaa, orang kata bebas. sebab bebas tu laa kita boleh lost. mean it. sebab aku pun dua minggu pertama tak tau nak pegi mana, kelas tak tau kat mana, pendaftaran takde yang kisah. yelaa, first time kat sini. . . memang susah nak say HI to the others sebab everybody have their own stuff to do. T___T poor me if i recall that moment. sampai rasa nak balik rumah tauu.

jadi, semua ne dapat di atas kalau kita berani dan peramah. tak rugi kalau kita banyak tanya tauu. kita untung adalaa. sebab kita tauu benda yang betul. rite? lepas aku kenal2 orang dalam satu lecture hall, orang kat fakulti. syukur, ada yang sudi tolong. boleh senyumm hihi ^^ dah tuu beranikan diri. takde yang nak membunuh kalau kita buat silap. berani kerana benar, takut kerana salah :) kan kan kan? berani bersendirian. jangan nak bergantung sangat kat kawan kalau kawan kita satu U. mesti pandai cari alternatif to survive! :D



ok, dah cakap panjang lebar. that's all. enjoy the segment :)

assalamualaikum . . .

11 comments:

  1. singgah dari segmen yang sama

    salam perkenalan dan semoga berjaya
    dalam bidang masing2....

    http://fendy1302.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  2. Salam kenal ..

    Niena singgah sini ye ..

    Niena nak ucapkan selamat maju jaya .. =)

    Niena sudah follow ..

    Jemput singgah & komen blog Niena ye ..

    (Klik iklan churp2 & nuffnang Niena ye)

    Jom daftar churpchurp d'blog Niena .. Dengan 1 klik , sudah dapat 20sen .. Churp2 lebih laju daripada nuffnang .. =)

    ReplyDelete
  3. jenguk jenguk dari blog lyssa :)

    sudah follow, check out mine kalau tak keberatan ye..~

    http://anotherguyscribbling.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Salam Kenalan. Sudikanlah menjenguk blog MK yaww.
    Da follow awk da, follow MK balik.
    Masyeh :)


    http://onlyshygurlz.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. good luck dlm stdy ye....dtg dr segmen yg sme..:)

    ReplyDelete
  6. singgh dr segmen yg sme . gudluck yee :)

    ReplyDelete
  7. gudluck yer

    http://nshuhailahz.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete