Sunday, July 31, 2011

ramadhan.

assalamualaikum :)

alhamdulillah aku masih hidup di malam akhir syaaban ne. insyaAllah akan meneruskan hayat di awal ramadhan esok. ingat, kita hanya merancang Allah yang berkuasa atas segalanya. semua jenis syaitannirajim dan iblis sudah dibelenggu mulanya ramadhan kini. :) sekarang hanya dari kita dan kawalan nafsu sesama kita. beringat2 kawan. nafsu adalah musuh utama kita. jangan biar ia merantai kita. 

kalau puasa mesti ada kurma. kenapa mesti kurma? pernah ka kamu tefikir? macam aku pun sama. tahap curiosity mendadak. ngehngeh. sebenarnya buah ini banyak khasiatnyee. apatah lagi kita yang berpuasa. ia dapat membekalkan sumber nutrien yang tinggi malahan semulajadi. bukan proses. tak menjejaskan anggota kita bukan? jadi, kalau sahur esok. makanla 2-3 biji buah kurma ne. untuk kebaikan kita juga. dan kalau dah sungkai, jangan dilupakan buah ini ya. :)

 puasa bukan sekadar tahan lapar. tapi menahan diri daripada melakukan perkara2 yang membatalkan puasa. rujuk2 la buku yang dah lama kita tak jenguk. kita beringat2. macam tu jugak aten. itu yang penting. bagi yang dah 'cukup'untuk puasa tu. janganlah buat excuse sendiri. dan kepada perokok tegar di luar sana. ingat, mana yang penting, ROKOK atau pahala untuk akhirat nanti? selamat beramal sayang2 sekalian. ^^


 "Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu supaya kamu bertaqwa. Puasa itu diwajibkan dalam beberapa hari tertentu. Maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir (bolehlah ia berbuka) maka hendaklah ia digantikan dengan hari-hari lain."

Al-Baqarah : 183

salam ramadhan.

No comments:

Post a Comment